• Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus)
  • Düz Tabanlık ve İçe Basma
  • Ayak Tendon İltihapları
  • Ayak Kemik Kırıkları
  • Topuk Dikeni
  • Ayak Bileği Burkulması
  • Aşil Tendiniti

Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus)

Ayak başparmağının birinci tarak kemiği ile ileri derecede açı oluşturması halidir. Ailesel geçişin belirgin olduğu başparmak eğriliği vakaları ağrılı veya ağrısız olabilir. Hastanın kullandığı ayakkabı çeşitleri eğrilik problemini artırabilir veya ilerlemesini önleyebilir.


Düz Tabanlık ve İçe Basma

Düz tabanlık ayağın uzun kavisinin çökmesi, yani yere basan ayak taban genişliğinin artması durumudur. Fizyolojik ve patolojik olarak ikiye ayırabileceğimiz düz tabanlık, özellikle çocukluk döneminde aileler tarafından endişe duyulan konulardan biridir. Erişkin insanların yaklaşık yüzde on beşinde fizyolojik, yani normal düz tabanlık görülmektedir. Ailesel geçiş görülen fizyolojik düz tabanlarda ayak mekaniği bozuktur ancak hastanın şikayeti olmayabilir. Patolojik düz tabanlık problemlerinde ise ayak serttir ve normal kavsine dönmez. Aşil tendonu kısalıkları, kemik yapışıklıkları, bazı nörolojik hastalıklar ve topuk kemiği yapı bozukluklarında görülebilir.




Ayak Tendon İltihapları

Kasların kemiğe yapışan uzantıları olan tendonlar, özel kılıflar içerisinde yol alarak ayak bileği ve ayağın hareket kazanmasını sağlamaktadır. Zorlanmalar, direkt ve indirekt travmalar sonrasında, fazla kilo ve ayağın yapı bozukluklarında tendonlar iltihabi bir hal alabilir. Ödem ve şişme ile birlikte tendinit yani tendon iltihabı oluşur. Ayak tendon iltihapları ayak bileği çevresinde, ayak sırtında ve ayak tabanında görülebilmektedir.




Ayak Kemik Kırıkları

Ayakta meydana gelen travma sonrasında 26 kemikten herhangi birinde kırık gelişebilir. Travma yeri ve şiddetine bağlı olarak hangi kemikte kırık olduğu belirlenir. Yüksekten düşme vakalarında daha çok talus ( aşık kemiği ) ve kalkaneus ( topuk kemiği ) etkilenir ve hastada kalıcı problemlere neden olabilir. Direkt çarpmalarda parmaklar, ezilme yaralanmalarında ve burkulmalarda tarak kemikleri kırılabilir. Yüksek enerjili travmalarda daha fazla ağrı ve dolaşımı bozabilme etkisine sahip çıkıklar, kırıklara eşlik edebilir.

Travma sebepli kırıklar dışında, ağır spor yapanlar, askerler ve bazende çok ayakta duran kadınlarda kendiliğinden oluşan ayak ağrılarının altından stres kırıkları çıkabilir. Stres kırıkları, direkt travma olmaksızın mikrotravmalar sonucu oluşan ayrışmamış kemik kırıklarıdır.




Topuk Dikeni

Ayağın arka bölümünde yer alan kalkaneus kemiğinin diğer adı olan topuk, vücudun yükünü taşıyan, yürümede ilk basmanın gerçekleştiği yerdir. Topuk kemiğinin, topuktan başlayıp tarak ve parmak kaslarında sonlanan taban kasına doğru, yapısal problemler, ağır iş koşulları, uzun yürüyüşler ve uygunsuz ayakkabı kullanımı gibi nedenlerle kireçlenmesi problemidir.




Ayak Bileği Burkulması

Dengesiz basma ile ayak bileği eklemenin zorlanması olarak tanımlanan ayak bileği burkulmaları, sportif faaliyetler ve günlük hareketlerimizde zemin bozuklukları karşısında ortaya çıkabilir. Acil servislere en sık başvurma nedenlerinden biri olan burkulmalar hafif derecede atlatılabileceği gibi, burkulmaya kemik kırıkları da eşlik edebilir. Halk arasında çıkık olarak da adlandırılan burkulmalar çok nadiren çıkığa neden olur. En sık rastlanan problemler bağ yırtıklarıdır. Yırtık derecesi burkulma şiddetine göre değişmektedir. Yırtığa eşlik eden kırıklar genel olarak fibula kemiğinin alt kısmı veya 5. tarak olabileceği gibi diğer ayak kemiklerinde de kırık görülebilir.




Aşil Tendiniti

Yürüme, koşma, sıçrama gibi basma işlevlerinin hepsinde yer alan aşil tendonu, ayak bileğinin arkasında, baldır kaslarının birleşmesi ile oluşan çok kuvvetli ve kalın bir tendondur. Topuk kemiğinin arka ve üst kısmında sonlanan aşil tendonu, vücudun yükünü kaldırma konusunda önemli rol oynamaktadır. Tendonun yorulması ve direkt travmaları sonucunda tendonda görülen ödem ve ağrı problemleri, tendinit tablosu yani tendon iltihabına yol açabilir. Topuk ve ayak basış problemleri ise tendinite zemin hazırlayan diğer etkenler olarak gösterilebilir.