Ayak Tendon İltihapları

Ayak Tendon İltihapları

Kasların kemiğe yapışan uzantıları olan tendonlar, özel kılıflar içerisinde yol alarak ayak bileği ve ayağın hareket kazanmasını sağlamaktadır. Zorlanmalar, direkt ve indirekt travmalar sonrasında, fazla kilo ve ayağın yapı bozukluklarında tendonlar iltihabi bir hal alabilir. Ödem ve şişme ile birlikte tendinit yani tendon iltihabı oluşur. Ayak tendon iltihapları ayak bileği çevresinde, ayak sırtında ve ayak tabanında görülebilmektedir.

Şikayet
Ayak bileği ve ayak ağrıları, ayak bileği ve ayakta şişmeler, yürümede ve spor yapmada zorluklar görülebilir. İstirahat halinde de hissedilebilen ağrılar, yanıcı ve zorlayıcı bir hale gelebilir.
Muayene
Şikayetin başlangıcı ve nasıl başladığı sorgulanır. Ayak bileği ve ayak gözlemlenir, ardından ağrı yeri lokalize edilir. Tendon üzeri şişlik ve ağrı olabilir. Tendon iltihabı dışında ayakta farklı problem varlığı değerlendirilmelidir. Düz tabanlık, taban kavisinin yüksek olması, kemiksel deformiteler, parmak eğrilikleri ve şekil bozuklukları tendon iltihaplarına eşlik edebilir.
Teşhis
Teşhis için travma varlığı sorgulanmalıdır. Muayene sonrasında röntgen istenerek kemik yapı değerlendirilir. Manyetik rezonans ile kesin tanı konulur.
Tedavi
Tendinit vakalarında öncelikli tedavi istirahattir. Vücudun kendini iyileştirmesi için fırsat verilmelidir. Yatarak istirahat, soğuk uygulama ve antiinflamatuar tedaviler dışında protezler, ayak bileklikleri veya alçı ile tedavi desteklenebilir. Hastalığın tekrarlamaması için öncelikle hastalığı başlatan sebep bulunmalıdır. Tendinit nedeni içe basma sorunu ise tabanlık kullanımı ile tedaviye başlanabilir. Tekrarlayan vakalarda fizik tedavi ve lokal enjeksiyonlar uygulanabilir.